tirsdag 20. august 2013

Glitrefin


Under en rydde-razzia i garnlageret tidligere i år dukket fire nøster Sisu Glitter opp. Garnet, som jeg selvsagt hadde glemt jeg eide, ble kjøpt på salg i en eller annen garnbutikk sørpå for flere år siden. Da hadde visst Sandnes bestemt seg for å slutte å produsere glitregarnet og garnet skulle ut. Jeg er usikker på hvorfor jeg kjøpte inn hele fire nøster, sannynligvis var det for å utvide anvendelsespotensialet til større plagg enn sokker. Og så var det jo billig, så hvorfor ikke kjøpe fire nøster liksom...  


Men skjebnen ville det slik at 54g glitregarn skulle bli sokker lell. Ankelsokker faktisk, med det fjonge navnet Belly. Sånn kan det gå når man ikke har vett til å bruke det eneste sokkegarnet man eier mere enn et eller to nøster av til annet enn sokker. Men sokkene ble fine og det søte flettemønsteret er enkelt å memorere og gjør strikkinga til et variert og artig sak. Glitreturkise ankelsokker viser seg å være gangbar vare blant 11 årige jenter også, for disse ble sporenstreks adoptert av eldstedattera.


Ankelsokker er forresten utrolig kjekke å strikke, det føles nesten som å gå rett fra startblokka til innspurt. Bare et kort-kort transportetappe. Vanligvis skal det holde med ett nøste a 50g, og det er jo et stort pluss. Jeg mistenker glitretråden er årsak til at jeg gikk 4g over på dette paret ;)

Her fortsetter tirsdagskvelden med noen flere striper på restegarnspleddet mitt.

onsdag 14. august 2013

Jada -mere fargesplæsj

Når man først er i gang så er det ikke lett å stoppe. Det er vel litt av det som er så moro med denne garngalskapen, å bli bitt av en eller annen inspirasjons-basill som gjør det hele lystbetont og selvmotiverende. Striper i freshe farger er jo så artig! Bomullsgarnet ligger fortsatt framme og heklekroken er kvesset og klar.

Så jeg kunne rett og slett ikke dy meg, og måtte bare hekle flere stripete ting.


En gryteklut er alltig god å ha for hånden. Denne ble jo av den fargeglade sorten, en slik som kan gjøre matlagingen til en lystbetont greie (jeg liker forsåvidt å lage mat, og nå blir det altså enda artigere). 

Mercericert bomullsgarn a la Mandarin Classic, Gjestal Bomull Sport, Dalegarn Kolibri og pinne 3 1/2 er brukt her. Hver stripe er heklet i halvstaver. For å gjøre den litt mere varmeisolerende, valgte jeg å strikke et kvadrat på samme størrelse som den heklede ruten. Etter trådfesting la jeg de to rutene vrange mot vrange og heklet dem sammen med fastmasker. 


Mange små og store rester av bomull er herved brukt opp, hipp hurra og klapp på skulderen for det :) 
De eldste garnrestene var fra et prosjekt jeg hadde på ungdomsskolen, der jeg og en venninne hadde intensjoner om å strikke hver vår kort-kort-topp-der-magen-skulle-synes. Sånn var jo moten på begynnelsen av 90-tallet. Grøss & gru -jeg er glad den aldri ble ferdig! 


En matchende boks til steke-utstyr ble det også. Jeg vurderte også å lage et kjøkkenhåndkle i samme stil, men ved nærmere ettertanke tror jeg kanskje kjøkkenet har fått nok fargerike striper i denne omgang. Det kan jo fort bli too much :)

Nei, nok bomull for en stund -nå må ulla fram igjen! Og strikkepinnene!

søndag 11. august 2013

Bomullsaugust?


Jeg fortsetter å kose meg med bomullsgarnet :) Nå er det merceriserte garnet lagt til side og den myke, ubehandla bomullen tatt fram. Det er vel sistnevnte jeg liker aller best, men alt til sitt bruk. Og til kluter må det være ubehandla bomull, som absorberer mye bedre enn mercerisert bomull. 

Av ei venninne har jeg fått en enkel og genial klutoppskrift, som gir superelastiske kluter med passe struktur. Det er en slags falsk patent, bare enda enklere. Klutstrikken går unna i en fart, og du kan trylle fram et par kluter på en kveld. Fine smågaver og et kjekt lite innimellomprosjekt. 




Jeg brukte noen smånøster jeg hadde liggende og pinner 3 1/2, fra venstre Petunia, dobbel tråd Mandarin Petit og Muskat Soft.

Hvis du er lysten på å strikke tilsvarende kluter, gjør du slik:

Legg opp maskeantall delelig med fire +1m (for eksempel 41). Første maske tas løst av på alle pinner. Strikk *3r, 1vr* ut pinnen, avslutt med 1r. Gjentas for alle pinner til ønsket lengde.


En hyggelig søndagskveld til alle strikkevenner!

fredag 9. august 2013

Blikkboks-stæsj


Det ble plutselig fryktelig gøy å leke seg med farger, bomullsgarn og frihekling!

Den ensomme oppvaskbørsta på hytta fikk seg et nytt hjem i en tom, stæsja hermetikkboks. Et artig, fort-gjort prosjekt som var ferdig på et par små kveldtimer. Disse fargene gjør meg i skikkelig godt humør, så jeg regner med at oppvasken vil gå som en lek heretter ;)


Hermetikkboks-trekket er heklet rundt og rundt i halvstaver. Alternativt kan det hekles fram og tilbake og sy sammen bak. Smak og behag! Det er enkelt å tilpasse vidden på trekket med begge metodene. Jeg startet med å hekle en remse luftmasker så lang at den rakk akkurat rundt boksen, og heklet så første rad med halvstaver i luftmaskene. Dette er forresten ikke første gang jeg pynter tomme bokser med heklede trekk, se bare her.

Jeg har på følelsen det blir flere slike trekk... for det er ganske vanedannende å hekle striper i gla-farger!


Riktig god august-helg!  

onsdag 7. august 2013

Litt flowerpower kanskje?


Nå på sommeren frister det sånn å ta fram bomullsgarn og heklekrok igjen. Og å hekle ivei etter hjertens lyst i glade, friske farger som stemmer overens med det lette, deilige sommerværet. Jeg kjente ihvertfall det var helt rett å legge vekk ulla for en stund og konsentrere seg om et lettere håndarbeid. Jeg hadde vel ikke det helt store målet da jeg satte igang, annet enn at det skulle bli en fargerik veske av et eller annet slag. 


Ja -kan vel konkludere med at målet ble oppnådd!

Jeg har fundert på om veska kan fungere som handlenett? Å ha den liggende klar i bilen til neste handletur på matbutikken for eksempel. Så slipper jeg å dra med meg så mange engangsposer hjem hver gang. Ikke sikkert den er så praktisk til det formålet, men det er jo fristende å prøve en tur. Tipper den vekker oppsikt ved kassa i allefall!

Veska er heklet rundt og rundt etter innfallsmetoden, mest med fastmasker og ellers staver og dobbeltstaver etter eget forgodtbefinnende. Blomsten fant jeg oppskrift på i boka Hekleglede av Frida Pontén, en søt liten idébok med mange fine og enkle oppskrifter. Fint å få brukt litt vellagret bomullsgarn, her er det brukt mercerisert bomull som Gjestal bomull sport, Sandnes Mandarin Classic, Dalegarn Kolibri osv og heklenål 3 1/2.


Jeg har forresten lurt litt på dette med mercerisering mens veska ble til. Et pussig ord igrunn. Jeg vet jo at det gjør garnet blankere og stivere, men hva betyr det egentlig?

I følge Store norske leksikon er det "behandling av bomull i form av garn eller stoff med natron- eller kalilut. Ved behandlingen øker styrken, glansen og fargeopptaksevnen. Metoden er oppkalt etter briten John Mercer (1791–1866)"

Gammel metode altså! Så vet vi det også ;)

Flowerpower-veska er med i Pinnekrokens sommerutfordring.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...