onsdag 26. februar 2014

Fiks ferdig drømmepledd!

Det hele startet med en kurv restegarn 3.juni i fjor.

Rille for rille ble pleddet gradvis større og større gjennom sommeren, helt til pleddstrikkinga utpå høsten sa stopp og lå brakk fra oktober til januar. Men med nytt år kom ny giv, rillene ble fler og fler og parallelt med spenningen i vinter-OL strikket jeg riller så pinnene gnistret. Det ble en durabelig innspurt, kronet med hjemmeseier og avfelling under herrenes fem-mil på OLs siste dag!


Ja, for selv om det ikke ble norske medaljer på nevnte OL-gren, føltes det som om pallen var helnorsk. Å lande et halvannet kilos strikkeprosjekt er en personlig seier!

Inspirasjon og oppskrift fra Arne & Carlos og boka deres Håndarbeid fra hagen. Pleddet er så enkelt, samtidig blir det en fin effekt av stripene og garnskiftene.

Garnet som er brukt er kreti og pleti fra lageret mitt av ull, superwash og 100% ren ny ull, samt ull/bomullsblandinger som passet til pinne 3 1/2. Jeg har brukt både tynnere og tykkere garn også, og strikket pleddet med pinne 4 for at det ikke skulle bli for kompakt. Den beslutningen er jeg godt fornøyd med, et slikt ullpledd kan ellers bli både tungt og veldig varmt. Det skulle tross alt bli et behagelig slenge-over-seg-sofapledd :)


Det blir mye nostalgi i et slikt restegarnspledd, her er det garn fra ungdomstiden, arvegarn fra mormor og rester fra diverse plagg jeg har strikket opp igjennom tida. Og selvsagt en del som jeg ikke husker hvor stammer fra. Mange gode minner, som ble til mye refleksjon og mimring mens pleddet ble til. Det har igrunn vært et koseprosjekt, samtidig som det til tider har tynget å vite at pleddet lå i garnkurven og ventet på å bli strikket ferdig. Frykten for å ende opp med en evig UFO har selvsagt vært tilstede - men virket samtidig skjerpende for å strikke på og få det ferdig.


Fargeskiftene er ikke spesielt planlagt, her har det ene nøstet avløst det andre i omtrentlig vilkårlig rekkefølge. Jeg hadde perfekt mengde garn! Det var jeg selvsagt ikke sikker på da jeg startet, men det viste seg å være passelig. Godt å slippe å sitte igjen med ubrukte slanter, og enda bedre å slippe å kjøpe inn garn til resteprosjektet. Dessverre veide jeg ikke kurven med garn før jeg satte igang, men hver smitt og smule ble brukt og kun få og små stumper ble igjen. Heldigvis strikket jeg inn endene fortløpende, så jobben etter avfelling var meget overkommelig :)   


Så litt tallknusing…:

La opp 250m på pinne 4
Strikket 334 riller, som tilsvarer 167000 masker

Vekt 1460g
Mål - stort og deilig - 140cm x 205cm (etter skylling og blokking), 140cm x 180cm (før blokking)


 Medaljens bakside, ganske fin den også:



Jeg trenger vel ikke si at jeg er superduperfornøyd med å ha gjennomført! Pleddet skal bo i godkroken i sofaen framover og bli et skikkelig kosepledd. Nå skal nakke og skuldre få seg en velfortjent hvil -det vil si bare småstrikk i noen dager framover ;)


Ha en strålende strikkeuke videre!

søndag 23. februar 2014

Akkurat nå…

… er den store trådfesten godt i gang! 

Restegarnspleddet ble felt av samtidig med den spennende innspurten på OL-5mila i formiddag og nå er det bare trådfesting, oppskylling og blokking som gjenstår. Enn det, etter mange måneder med rillestrikking! Yey!


Uvirkelig å ikke skulle strikke en eneste stripe til på pleddet, men samtidig fantastisk godt å være ferdig!

Stay tuned for pledd-fremvisning og billedras! :)

Ha en superduper søndag videre!

mandag 17. februar 2014

Varme regnbuehender

Her strikkes det videre med regnbuegarn. Riktignok er kun et lite segment av regnbuen representert denne gangen, men så var det heller ikke store garnmengden som gikk med.


Vottene heter Askja og er andre paret jeg strikker fra Varme hender, en nydelig strikkebok med oppskrifter på 51 fantastiske islandske votter for store og små. Første paret har jeg skrevet om her. Med dette har lillebror fått sitt andre vottepar til sin kommende barnehagetilværelse til høsten. Votter er forbruksvare, så det er godt å ha noen i bakhånd. 

Garnet er lys grå Finull + Kauni EQ og vottene er strikket på pinne 3. Ja på lang rundpinne nr 3, vel og merke. Jeg har nemlig virkelig (og omsider) fått øynene opp for magic loop-teknikken, som gjør strømpepinner fullstendig overflødig. Makan til genial måte å strikke på! :) 


Neste vottepar er allerede på pinnene og mere regnbuestrikk er på vei.

Ønsker deg en fargerik og spennende uke!

lørdag 15. februar 2014

Burgunder vidunder

Du vet du er en dedikert strikkeblogger når du drar på stranden i februar for å ta bilde av et nytt plagg… 


…med iskald vind som blåser tvers igjennom jakkemaskene og det føles som om du står der uten klær, men du holder ut for å få de hersens bildene slik du hadde tenkt dem... 


Fyttigrisen, for en frisk fornøyelse! Og bildene ble slett ikke som jeg hadde tenkt, men ikke så verst heller, så mulig det faktisk var verdt innsatsen. Brrr….


Tidligere i høst besøkte jeg Pickles´ butikk på Grünerløkka. Med en hylende baby i vogna ble ikke turen helt som jeg hadde tenkt, og helt uten mulighet til å kikke og ta på garnet i ro og mak og vurdere farger og kvaliteter opp mot hverandre. Niks, lillebror var helt uinteressert i å samarbeide. Så Pure Wool og 4-tråds Abuelita fikk ligge fortsatt uoppdaget og i fred for meg. Alt jeg rakk var å kaste et raskt blikk på hyllene og raske med meg garn til Knæsj cardigan, som jeg har tenkt på å strikke lenge. Det var da enda noe.

Da jeg kom hjem etter Osloturen og skulle legge opp til jakka, oppdaget jeg at jeg hadde kjøpt ett nøste for lite. Rimelig typisk!

Det manglende nøstet, og en haug andre nøster i ymse farger, ble etterbestilt da Pickles kjørte tilbud på Extra Fine Merino i høst. Dobbelttypisk nok presterte jeg imidlertid å kjøpe en dypere burgunerfarge enn første gangen, men istedet for å bestille enda et nøste bestemte jeg meg for å se om ikke det var brukelig på jakka likevel. Resultatet ble litt ton-i-ton og igrunn ganske fint synes jeg!


Garnet var kjempedeilig å strikke med, og resultatet blir veldig jevnt og fint. Det har en liten tendens til å splitte seg, så jeg var nødt til å følge med sånn passelig ofte (som er litt kjedelig når du strikker rett-frem og hjernedød glattstrikk). Bolen er strikket noen cm lengre enn oppskriften. Emaljerte kokosnøttknapper er kjøpt på Husfliden. Mer info på Ravelry.


Så dagens funfact:
Burgunder kommer av fargen til rødvin fra Bourgogne distriktet i Frankrike. Litt pussig egentlig, at det er nettopp dette vindistriktet som har gitt navn til fargen… For rødvinsfarge er vel egentlig ganske lik over det hele? Kanskje vinrød hadde vært mer riktig å si enn burgunder. Men av en eller annen grunn er det burgunder som brukes mest og som har slått an som in-farge de siste par åra. Visste du forresten at andre nyanser av samme fargen (altså dyprød) er okseblod og kastanjebrunt? Kilde: wikipedia


Tusen takk til alle som har gitt hyggelige og motiverende tilbakemeldinger på restegarnpledd-innspurten og lillebrors regnbuegenser! Dere gjør blogginga så mye artigere! :)

Ønsker alle en super helg videre med eller uten strikketøy og norske OL medaljer!

tirsdag 11. februar 2014

Mangefarget demonstrasjon

Nå i disse OL tider er det regnbuefarger som gjelder! 


Som Pinneguri og en haug andre strikkebloggere landet rundt strikkes det demonstrativt til støtte for homofiles rettigheter i Russland. Med sin nyinnførte propagandalovgivning, sier de det skal være forbudt å omtale homofili i positive ordelag, som for eksempel å bære regnbuesymbol. Det er forresten ikke bare der de ikke får leve åpent med legningen sin, det er hele 78 land i verden som mener homofili gir grunnlag for fengselstraff, og 8 land straffer faktisk med døden. Himmel og hav.

Så hva gjør en strikker som er oppgitt over verdens urettferdighet da?
Strikker regnbueplagg, selvfølgelig.


Lillebror har samtidig fått en kjærkomment tilskudd til ullbeholdningen sin. Han vokser i stor fart og har plutselig har en mengde klær blitt for små. Denne genseren var egentlig tenkt som en framtidig barnehagegenser, men jammen passet den ikke allerede nå. Enda godt jeg strikket litt ekstra lengde på ermene, forhåpentligvis kan den brukes til høsten også. 

Utformingen er en god del improvisert, men utgangspunktet er maskeantall og mål fra 70tallsjakke i Den store guttestrikkeboka. Jeg strikket i størrelse 1 år men la til noen ekstra masker fordi jeg strikket med tynnere garn og pinner enn oppskriften foreslo (flere facts her). Kombinasjonen Blackhill Højlandsuld og Kauni EQ er kjempefin, og gir en tynn og passe varm bruksgenser. Jeg digger fargeskiftene i EQ-garnet, det er rett og slett fornøyelig å strikke disse stripene og se hvordan fargene gradvis glir over i hverandre. Moro! 


Mottageren virker strålende fornøyd, men hvem blir vel ikke i godt humør av å ha på seg slike gladfarger? :)

  
Søte etsy-knapper passer fint til! Kanskje litt feminint, men pytt sann. Rødt og grønt er en herlig kombinasjon.

Her frister det med mere regnbuestrikk til OL-sendingene fra Sotsji. Hva strikker du på gjennom OL?
Ha en superduper tirsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...