søndag 8. juni 2014

Varme føtter på 1-2-3

Det er vel kanskje ikke så mange som trenger ulltøfler i disse sommervarme juni-dager? Opp mot 30o er sjelden kost her i Trøndelag, men vi vet å nyte sommerværet når det er her (for hvem vet hvordan resten av sommeren blir...) All erfaring tilsier at varmen forsvinner like plutselig som den kom, og da dukker jo ullbehovet opp igjen. Jeg er storforbruker av ullsokker og tøfler året rundt (fotkald som jeg er), og synes det er herlig å stikke føttene inn i noen lune ullherligheter på en kjølig kveld etter en ellers varm dag i sola. Disse tøflene er usedvanlig enkle å lage, er finfine å ha i bakhånd når du får besøk av kalde gjesteføtter -eller som gave til en "frøsin" venninne. Du lager et par på en kveld.Oppskrifta fikk jeg av en venninne, som fikk den av en bekjent, som fikk den av... ja, ekte vandrer-oppskrift med andre ord. Det er altså ikke min ide, men jeg har undersøkt opphavet en stund uten å finne den egentlige kilden og tar sjansen på å dele framgangsmåten. Den er så enkel og fin! Har du rester av tykk tove-ull liggende, kan mange rester med fordel brukes for å få fargerike reste-tøfler ingen har makne til (og alle misunner deg...;) Jeg gravd dypt i lageret og brukt opp diverse slanter av PT3, Fritidsgarn og Hegre. Tidligere i år strikket jeg tre par til oss jentene i husholdet,. De har vært flittig brukt og fulgt med oss siden (det vil si, det ene paret er allerede "brukt opp").

Altså, -her følger framgangsmåten til et par gode tøfler i ca str 38. Ønsker du en annen størrelse, har jeg skrevet litt om justeringsmuligheter du har lengre ned.

Legg opp 26m på pinne 7. Strikk glattstrikk frem og tilbake til du har strikket 26 pinner (eller arbeidet måler ca 16cm). Nå økes det 1m i starten og slutten av annenhver pinne. Jeg gjør det innenfor 2 kantmasker slik: Strikk 2m, plukk opp tråden i mellomrommet før neste maske og strikk den vridd rett. Strikk til 2 m gjenstår på pinnen, plukk opp tråden i mellomrommet før neste m og strikk den vridd rett, strikk de siste 2m. GJenta til du har økt totalt 3 ganger. Derifra strikkes tøffelen rundt -enten med settpinner eller med magic-loop (lang rundpinne). Fortsett glattstrikk til du har strikket 26 runder (evt 16cm) fra siste økning. Nå felles det av slik: Strikk 3m, 2 rett sammen, gjenta ut pinnen og avslutt med 2m. Strikk en pinne glattstrikk. Neste pinne strikkes 2m, 2 rett sammen ut pinnen, avslutt med 2m. Strikk en pinne glattstrikk. Neste pinne strikkes 2 rett sammen ut pinnen. Klipp tråden, trekk igjennom gjenværende masker og snurp igjen.Sy igjen hælen (oppleggskanten) og fest tråder. Strikk eller hekle et par runder rundt åpningen. Så er det klart for toving! En runde i vaskemaskinen på 40o gjør vanligvis susen, men her er det mange lokale varianter -så det beste er å bli kjent med din egen vaskemaskins tove-evne. Start forsiktig og tov heller to ganger ved lav temperatur og på kort vaskeprogram enn en gang ved høy temperatur og på langt program. Tover du flere plagg samtidig, gir det også større toveeffekt.Notater for større eller mindre tøffelutgaver:

- Vil du lage de større eller mindre, kan dette justeres med pinnestørrelse eller å legge opp et par masker mer/mindre. Jeg strikket et par i pinnenr 5 1/2 og med samme maskeantall -de endte opp på str 34.

- Tøflene strikkes i lengderetningen, så strikk et par pinner ekstra på foten (etter økingsrundene) hvis du ønsker en lengre tøffel.

- Er tøffelen fortsatt for stor etter toving, kan du alltids tove en runde til. Legger du i et håndkle og justerer opp temperaturen, tover det hardere.

- Er tøffelen for liten er det verre, men du har fortsatt visse muligheter. En ferdig tovet tøffel er ganske stretchy og kan dras og formes til den passer (dog innenfor visse grenser da...)Lykke til da! Hører gjerne fra deg hvis du prøver deg på framgangsmåten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å skrive en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...